handchirurgiecoenen.be

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)


Symptomen en oorzaken

Het CTS is een zeer frequent voorkomende aandoening Het CTS komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en is uitzonderlijk bij kinderen. Het treedt bij de vrouw op wanneer de geslachtsrijpheid bereikt wordt en de frequentie en de graad van afklemming van de zenuw stijgen met de leeftijd.
Bij de vrouw wordt het probleem uitgelokt door een normale stijging van het vrouwelijk hormoon in het bloed 's nachts, welke de slijmvliezen doet zwellen in het kanaal.
Bij de man is het vooral repetitieve of geforceerde handenarbeid die hetzelfde fenomeen uitlokt. Als het vocht zich ophoopt in deze slijmvliezen stijgt de druk in het kanaal. De mediane zenuw, die ook in dit kanaal ligt, wordt door deze druk afgeklemd. Afklemming van de zenuw houdt afklemming van zijn bloedtoevoer in met als gevolg een tekort aan zuurstof. Dit noemen we ischemie. Ischemie veroorzaakt dus de nachtelijke pijn.

De mediane zenuw heeft 2 functies ter hoogte van de hand (zie afb. 21). De eerste is het verzorgen van het gevoel in de vingers behalve de pink en een deel van de ringvinger. Afklemming en vernauwing van de zenuw veroorzaakt een elektrisch fenomeen wat zich uit in een slapend gevoel in de vingers, voosheid en tintelingen.
De tweede functie is een motorische. De helft van de kleine handspieren en deze van de duim worden onvoldoende gevoed door de mediane zenuw bij het CTS. Dit leidt tot krachtsverlies. Dit krachtsverlies kan leiden tot een compensatietendinitis van hoger gelegen spieren. Een tennis- of golfelleboog is in 50% van de gevallen uitgelokt door krachtsverlies in de hand van gelijk welke origine.

Opsporing en behandeling

Dankzij een onderzoek dat electromyografie (EMG) heet kan de afklemming ,die leidt tot een zenuwgeleidingsafname ,in het licht gesteld worden. Als het EMG echter geen afwijkingen aantoont, is een beginnend CTS niet uitgesloten. Een positief EMG wil zeggen dat er duidelijke afknelling bestaat.
Een EMG laat ook een differentiële diagnose toe met een irritatie of druk op dezelfde zenuw in de halsstreek (artrose tussen de 5de en 6de nekwervel). In dit laatste geval heeft de patiënt wel meer klachten overdag.

Een beginnend CTS zonder EMG afwijkingen kan behandeld worden met een paar injecties met corticoïden (zie fotoreeks 1). Corticoïden hebben een remmend effect op de slijmvlieszwelling. Zolang het EMG negatief is, wordt er geen operatie uitgevoerd.

Als het CTS zeer duidelijk is bij klinisch onderzoek en op EMG gaan we over tot een kleine heelkundige ingreep, meestal onder lokale verdoving, op ambulante basis (zie fotoreeks 2).

De heelkundige ingreep zelf heeft als doel verbreding en herstel van de tunnel, verwijdering van de slijmvliezen en een microscopische verwijdering van littekenweefsel rond de zenuw indien aanwezig. Het gaat hier dan meestal om ernstige afknellingen. Blijvende voosheid na de ingreep is ook mogelijk bij dergelijke patiënten wanner de diameter van de zenuw gehalveerd is. Het enige benefit voor deze patiënt is het verdwijnen van de nachtelijke pijn en het vermijden van nog erger.

Beeldmateriaal

klik op de afbeeldingen om te vergroten

afb.21: Carpaal Tunnel Syndroom
(afb. 21)
fotoreeks 1: Carpaal Tunnel Syndroom
(fotoreeks 1)
fotoreeks 2: Carpaal Tunnel Syndroom
(fotoreeks 2)

webdesign: highgate´57
Bestand: